شاید فکر کنید بدلیل اینکه این کاغذ کمتر مورد استفاده قرار می گیرد بخاطر معایب آن است اما باید بدانید که کاغذ سنگی بیشترین مزایا را دارد و اگر توزیع مناسب صورت بگیرد جایگاه ویژه ای خواهد داشت. همچنین تولید این کاغذ در کشور می تواند ما را تا حد بسیار زیادی از واردات کاغذ بی نیاز کند. البته داخل کشور شرکت های زیادی روی این مسئله کار می کنند که تا اکنون موفق هم بوده اند. در ادامه به مزایای کاغذ سنگی می پردازیم با ما همراه باشید:
مزایا
- درتولید آن از چوب درختان، آب و انواع اسیدها به هیچ عنوان استفاده نمی شود بنابراین حفاظت از طبیعت با تولید کاغذ سنگی به جای دیگر کاغذ ها امکان پذیر است.
- انرژی به میزان ناچیزی برای تولید این کاغذ به کار گرفته می شود.
- در فرآیند تولید هیچگونه فاضلاب های صنعتی و زباله ایجاد نمی شود.
- زمان و همچنین هزینه کمتری برای تولید این کاغذ مصرف می شود.
- کاغذ تولید شده کاملا بهداشتی و خنثی بوده و با هیچ ماده ای واکنش نمی دهد.
- در تولید ظروف یکبار مصرف نیازی به روکش برای ضد آب کردن ظروف نیست.
- در برابر آب و روغن آسیب ناپذیر است.
وجود آب و روغن باعث آسیب جدی به بافت دیگر کاغذ ها می شود به طوریکه پس از قرار گرفتن درمعرض مواد بافتشان خراب شده و شکل اولیه خود را از دست می دهند. در مواردی این امر موجب غیر قابل استفاده شدن کاغذهای سلولزی خواهد شد. اما کاغذ های سنگی در معرض آب و روغن هیچ گونه آسیبی ندیده و شکل خود را حفظ می کند. علاوه بر این جوهر و مرکبی که برای چاپ این نوع کاغذ استفاده می شود نیز ضد آب و روغن است.
- در تولید کتاب های با ارزش موجب ماندگاری و طول عمر بالا می شود.
- تولید کاغذ دیواری های با کیفیت و طول عمر بالا با این کاغذ امکان پذیر است.
- کاغذ سنگی کهنه و فرسوده نمی شود.
کاغذ سنگی برخلاف دیگر کاغذها که پس از گذشت زمانی کوتاه، کهنه و فرسوده می شوند، سالیان زیادی بدون کهنگی ، تغییر رنگ و از بین رفتن بافت سالم می مانند. برخی از دانشمندان عمر مفید کاغذ سنگی با حفظ زیبایی اولیه خود را در حدود 700 سال تخمین زده اند. زرد شدن کاغذ سلولزی در پی شکست سلول های گیاهی موجود در بافت این نوع کاغذ و خروج مواد درونی به بیرون اتفاق می افتد که دلیل آن با عواملی چون سرد و گرم شدن و در معرض رطوبت قرار گرفتن مرتبط است.
این مزیت برای کتب نفیس که برای آیندگان به یادگار گذاشته می شود و بیانگر فرهنگ و هنر هر نسل است حائز اهمیت می باشد.
- کاغذ سنگی مقاوم و با دوام است.
مزیت دیگر کاغذ سنگی مقاوم و با دوام بودن آن است. این نوع کاغذ در برابر عوامل بسیار زیادی همچون: کشش و پارگی، آسیب جشرات و جوندگان، تغییرات دمای محیط و شعله ور شدن مقاوم است.
مقاومت بالای کاغذ به نوبه خود در دنیای محصولات کاغذی بی نظیر بوده و کاغذی را نمی توان یافت که به این اندازه مقاوم باشد.
جالب است بدانید که کاغذ سنگی ضمن مقاومت در برابر کشش و پارگی، کاملا تجزیه پذیر و حامی محیط زیست بوده و به خوبی از این گفته مشحص می شود که کاغذ سنگی در برابر پارگی مقاومت می کند و این بدان معنا نیست که هیچگاه پاره نمی شود، زیرا این برخلاف تجزیه پذیر بودن آن است.
- کاغذ سنگی در برابر شعله ور شدن مقاوم است.
مقاومت در برابر شعله ور شدن به معنای ضد حریق بودن آن نیست. زمانی می گوییم کاغذ سنگی در برابر شعله ور شدن مقاوم است ، بدین معنی است که هنگام آتش گرفتن، شعله آن بزرگ نشده و در عوض کوچک و کوچکتر می شود.
شعله ور شدن کاغذ سلولزی به علت چوب به کار رفته در تولید این نوع کاغذ است که به شدت قابل اشتعال است. اما اگر کاغذ سنگی آتش زده شود مشاهده می شود که شعله کوچک شده و در نهایت در نقطه ای خاموش می شود و قسمتی از کاغذ که سوخته است، از کاغذ اصلی جدا شده و می ریزد.
بنابراین، برای سوزاندن یک ورق کاغذ سنگی بایستی چندین بار آن را آتش زد و یا اینکه، آن را در شعله آتش قرار داد. علت این مقاومت وجود کربنات کلسیم در فرمولاسیون کاغذ سنگی می باشد. جالب است بدانید از خاکستر کاغذ سنگی می توان در صنعت پلاستیک سازی و برای تهیه مواد پلاستیکی استفاده نمود. پس از نیز در فرآیند بازیافت درجه دو قابل استخراج بوده و می توان از بارها و بارها به عنوان کربنات کلسیم استفاده نمود. این گفته یکی دیگر از مزیت های کاعذ سنگی یعنی عدم تولید زباله را بیان می کند.
- کاغذ سنگی مقاوم دی برابر حمله حشرات است.
مقاومت بالای کاغذ سنگی در برابر حشرات و جوندگان از آن بابت است که هیچ ماده غذایی مناسبی برای این موجودات در بافت کاغذ سنگی وجود نداشته و به عبارتی دیگر هیچ موجودی قادر به هضم و جذب سنگ نیست.
در بافت کاغذ سلولزی، پلیمری به نام سلولز وجود دارد، که در دستگاه گوارش حشراتی همچون موریانه، جوندگانی همچون موش و حتی گیاه خوارانی همچون گاو شکسته شده و قند تولید شده از این فرآیند، در سوخت وساز بدن مصرف می شود. از این رو این موجودات به کاغذ سلولزی به منظور تامین مواد غذایی خود حمله ور می شوند.
دلیل مقاومت کاغذ سنگی در برابر هجوم حشرات و جوندگان، استفاده از مواد معدنی در فرمولاسیون کاغذ سنگی می باشد. عمده ترین ماده سازنده کاغذ سنگی را همانگونه که از نام آن مشخص است سنگ آهگ به میزان 60-90 درصد تشکیل می دهد و از آنجاییکه دستگاه گوارش هیچ موجود زنده ای به گونه ای طراحی نشده است، که قادر به هضم و جذب مواد موجود در سنگ آهک باشد. بنابراین، کاغذ سنگی ماده غذایی این موجودات محسوب نشده و تمایلی به آسیب رساندن به آن ندارند. در نتیجه از این مزیت می توان برای تهیه کاغذ دیواری های مقاوم، رو کش های ام دی اف، چاپ کتب نفیس و اسناد بایگانی شده بهره جست.
- چاپ بر روی کاغذ سنگی با کیفیت است.
چاپ پذیری عالی و عدم نیاز به خدمات تکمیلی چاپ، کاغذ سنگی را به یک محصول مناسب برای انجام کارهای جاپی و بسته بندی تبدیل کرده است. چاپ کاغذ سنگی موجب صرفه جویی در زمان و هزینه های جاری چاپ می شود. کاغذ سنگی برای انجام کارهای چاپی گزینه ای بسیار مناسب است. چرا که به دلیل بافت یکنواخت و همگن و همچنین عدم مجود الیاف سلولزی به خدمات تکمیلی چاپ نیازی ندارد.
همانطور که می دانید خدمات تکمیلی چاپ به مجموعه فرآیندهایی همچون کوتینگ، لمینت، روکش سلفون و…گفته می شود، که سبب افزایش مقاومت الیاف نازک و شکننده سلولزی موجود در کاغذهای معمولی در برابر عواملی همچون رطوبت، گرد وغبار و تغییرات دمایی می شود.
کاغذ سنگی به جهت آنکه عاری از هرگونه الیاف سلولزی است، یک رفتار کاملا متفاوت در فرآیند چاپ با دستگاه های دیجیتال از خود نشان می دهد.
این کاغذ کاملا ضد آب است. ضمن اینکه تغییرات دمای هوا هیج تأثیری بر روی سایز این نوع کاغذ ندارد. بنابراین بدیهی است که به خدمات تکمیلی چاپ نیاز نداشته باشد.
عدم وجود الیاف کوتاه و بلند سلولزی و بافت یکدست و همگن سبب می شود تا مرکب به بافت درونی آن نفوذ نکرده و مرکب را به مقدار بسیار کمتر از سایر کاغذ ها مصرف نماید.
قابل به ذکر است: وجود پرز بر روی بافت کاغذ های معمولی سبب کاهش عمر مفید دستگاه های چاپ می شود، در صورتی که کاغذ سنگی هیچ گونه پرزی بر سطح خود نداشته و کاملا نرم و مخملی است.
بنابراین چاپ بروی کاغذ تولید شده از کربنات کلسیم در مقایسه با چاپ بر روی کاغذ های سلولزی، علاوه بر کیفیت بالا موجب حذف مراحل اضافی و پایین آمدن هزینه نهایی و کوتاه شدن زمان چاپ می شود. ضمن اینکه کاغذ سنگی به محض خارج شدن از قسمت تحویل دستگاه چاپ کاملا خشک بوده و نیازی به مراقبت ندارد.
- بافت کاغذ سنگی منسجم و یکنواخت است.
کاغذ سنگی دارای سطحی منسجم و غیر دانه دار است. دلیل این امر یکنواخت بودن ترکیب مواد اولیه بوده که به کاغذ سنگی سطحی نرم، مخملی و عاری از برجستگی و فرورفتگی می بخشد.
این ویژگی سبب می شود تا کاغذ سنگی در محل های خط دچار شکستگی نشده و نیز زیبایی خاص و بی سابقه ای داشته باشد.
در صنعت چاپ موجب می شود مرکب کمی مصرف شود و به خدمات دیگری نیاز نباشد.
معایب
در واقع نکاتی در ادامه به آن پرداخته خواهد شد را نمی توان جزء معایب محسوب کرد چراکه در صنایع دیگر از جمله مزیت ها محسوب شده و کارایی کاغذ سنگی را بیشتر و بهتر می کند.
- عدم تحمل دمای بالا و اشعه ماوراء بنفش خورشید.
بافت کاغذ سنگی در دماهای بالا و نیز در معرض اشعه uv آسیب پذیر بوده و کاملا شکل خود را از دست می دهد به همین جهت از آن برای چاپ با پرینتر های لیزری نمی توان استفاده نمود. زیرا به علت وجود پلیمر در فرمولاسیون کاغذ سنگی، کارایی مناسبی نداشته و مچاله می شود.
البته این عیب در هنگام تجزیه شدن کاغذ سنگی بسیار مفید بوده و موجب می شود تا این کاغذ در برابر نور خورشید تجزیه شده و به طبیعت باز می گردد.
- عدم جذب آب.
کاغذ سنگی به دلیل ضد آب بودن نمی تواند آب را به خود جذب کند. در واقع سطح کاغذ سنگی در برابر کلیه مواد خارجی بجز جریان هوا کاملا نفوذ ناپذیر بوده و هیچ ماده ای را به خود جذب نمی کند.
به همین دلیل این کاغذ برای تولید کاغذ های بهداشتی که در تولید دستمال کاغذی استفاده می شوند، مناسب نبوده و در این صنعت به کار گرفته نمی شود.
لازم به ذکر است این عدم جذب مواد، در هنگام چسباندن و لمینت کردن کاغذ سنگی مشکل ایجاد نمی کند چرا که اساسا در آن صنایع نیازی به جذب کردن چسب نمی باشد.
البته قابل ذکر است که عدم جذب آب کاغذ سنگی در بسیاری از صنایع به عنوان مزیت به شمار می رود به مثلا درضد آب بودن این کاغذ برای تهیه کتب ادعیه ، کتاب کودکان ، اسناد اداری و… تحولی عظیم و چشمگیر در صنت نشر به حساب می آید. همچنین در صنایع بسته بندی دیگر نیاز به رو کش پلاستیکی جهت ممانعت از نفوذ آب به بافت کاغذ نیست .